Kontakt

lucy@vedomaskola.sk

0905 732 261

Lucy Trefná

Zdravej rastlinnej strave sa venujem viac ako 11 rokov. Počas tohto obdobia som naštudovala množstvo zahraničnej literatúry o vhodnosti rastlinnej stravy pre rôzne obdobia života (tehotenstvo, dojčenie, deti a mládež, atď.) Taktiež som absolvovala kurz Výživového poradcu so zameraním na rastlinnú stravu v ProVeg. O rastlinnej strave a jej benefitoch prednášam na rôznych podujatiach, napríklad na Vegánskych hodoch, či na Univerzite vedomého života. V rámci projektu Slovenskej vegánskej spoločnosti – Zelená jedáleň – som pomáhala vysokoškolským jedálňam zavádzať rastlinné jedlá do svojho menu. Učím ľudí variť zdravé rastlinné jedlá, či už v on-line kurzoch, alebo na živo. Milujem nielen variť, ale aj piecť. Milujem kváskovanie, bezlepkové pečenie, či ozdobovanie tort.

Momentálne študujem v druhom ročníku Univerzity vedomého života a zároveň organizujem on-line kurzy na podporu sebahodnoty, ako aj on-line kurzy rastlinného varenia. Predchádzajúca generácia jedla oveľa menej mäsa ako my dnes. Človek si musel všetko sám dochovať a tak sa mäso jedlo zväčša len v nedeľu. Dnes žijeme v blahobyte a tak môžeme jesť mäso ráno na obed aj na večer. Na raňajky šunka, na obed rezeň, na večeru soté. A takto to ide každý deň. Všetci takto jedia. V reklame, v kantíne, v reštaurácii. Nemáme ani veľmi na výber. Ja som to tiež tak jedla. Až jedného dňa som si dovolila vystúpiť z tohto davu a rozhodla som sa skúsiť to inak. Nevariť doma mäso. Lenže keď z jedla typu “mäso a príloha” odstráníš to mäso, zostane ti len príloha. A z toho sa nenaješ. To nie je plnohodnotné jedlo. A tak som zisťovala, pátrala, študovala, inšpirovala sa napr. v indickej kuchyni. A veru na správne zostavenej rastlinnej strave sa dá prežiť. Aj tehotenstvo, či obdobie dojčenia môže byť na rastlinnej strave. Aj malé deti môžu byť živé a zdravé na rastlinnej strave. S každým ďalším rokom na rastlinnej strave som si začala uvedomovať, že je tu aj myseľ, ktorá zrazu dokáže inak rozmýšľať. Zrazu si dokáže spájať veci dohromady, dokáže si uvedomovať súvislosti, začne objavovať vzorce správania, objaví Ego, sebahodnotu, priateľov a učiteľov a že všetko sa deje pre moje dobro.

Postupnou prácou na sebe (a vďaka náuke Rozpoznanie skutočnosti) dokážem chápať, prečo sa mi dejú “náhody”, dokážem porozumieť situáciám okolo mňa, dokážem odhaliť moje Ego, poďakovať mu a odložiť ho na bok. Dokážem hľadať riešenia, namiesto dôvodov, prečo sa to nedá. Namiesto urážania sa, sa zamýšľam, prečo sa ma dané slová dotýkajú, prečo ma bolia.

Dokážem meniť svoj život k lepšiemu, krajšiemu, spokojnešiemu. Preto si, s čistým svedomím dovolím povedať, že rastlinná strava a osobný rozvoj idú nerozlučne spolu. Učím ľudí o benefitoch rastlinnej stravy. O benefitoch pre fyzické telo, benefitoch pre našu planétu, pre samotné zvieratá, ale aj o následnom duchovnom rozvoji.